top of page

Acerca de

IMG_7466.jpg

Kralj Tvrtko I Kotromanić

Rođen je najvjerovatnije 1338 g , kao najstariji sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić.Otac Vladislav je bio sin bana Stjepana I Kotromanića i Jelisavete Nemanjić, ćerke srpskog kralja Dragutina Nemanjića. Tvrtkova majka Jelena, potiče iz čuvene hrvatske vlastelinske porodice Šubić ( koji će kasnije po gradu Zrin koju su držali nazvivani i Zrinjski).

 

Po nejasnim podacima ,zna se da je imao brata Vuka koji je rođen 1445 g ,polubrata Stjepana Dabišu koji je rođen vjerovatno 1339 g.Sasvim je moguće da je imao i dvije sestre ,Katarinu koja je bila grofica Celja i majka Hermana II Celjskog i Mariju Helfenštajn koja je bila udata za grofa Helfenštajna Urliha.

Poštujući veličinu Kralja Tvrtka I Kotromanića, donosimo pregled najznačajnijih događaja vezanih za ovog srednjovjekovnog vladara.

-1353 g sa nepunih 15 godina postaje ban ,po nekim podacima moguće da je ban postao i naredne  

1354. Naime,u jednoj povelji pominje se ime njegovog oca Vladislava kao bana , nakon toga Vladislav se više ne pominje ,najvjerovatnije da je umro iste godine ,znalo se da je bio jako lošeg zdravlja!
-Odmah po dolasku na mjesto bana ,sa majkom je putovao u Ugarsku ,gdje mu je kralj Ugarske ,Lajoš ,povrdio bansku titulu
-1356 g sukoba sa kraljom Lajošom ,sukob je rezultirao Tvrkovim gubitkom desne strane Huma(Hercegovine,desna strana Neretve)
-1357 od kralja Lajoša potvrđena je Tvrtkova vlast nad Bosnom sa Usorom
-1363 godine obnovljeni sukobi sa Ugarskom ( povod za sukobom ostaje nepoznat,za sukob se saznalo iz dubrovačkih izvora).1363 vojska kralja Lajoša poražena je dvije bitke: kod Soko grada(župa Pliva) i kod Srebrenika
-1366 g -protiv Tvrtka je pobunu digao brat Vuk ,po nagovoru bosnaskog plemstva.Tvrtko je morao izvjesno vrijeme napustiti Bosnu .
-1367 godine Tvrtko I Kotromanić je potpuno ugušio pobunu brata Vuka.
-1368 g  javlja se nova opasnost za Tvrtka ali i čitav region u vidu aggresivnog župana Nikole Altomanovića
-1373 g savez sa knezom Lazarom protiv Nikole Altomanovića.Altomanović je poražen a njegove teritorije su podijelili knez Lazar i Tvrtko I Kotromanić .Tvrtko je dobio gornje Podrinje i Polimlje do iza Prijepolja.
-1373 g Tvrtko  ulazi u sukob sa gospodarem  Zete,Đurađom Balšićom koji je nakon pada Altomanovića zagospodario teritrijom Konavla,Dračevice i Trebinja 
-1374 g zenidba sa Dorotejom Vidinskom ,izmirio se sa bratom Vukom
-1377 g -nakon smrti Đurađa Balšića, gospodara Zete,Tvrtko je zauzeo i učvrstio vlast na području Trebinja,Konavla i Dračevice.
-1377 g krunisanje za kralja Srbljem,Bosne,Pomorja i Zapadnih Strana ,najvjerovatnije na Mitrovdan i najvjerovatnije u manastiru Mileševa.
-1378 g počinju sukobi oko Kotora ,u koje se Tvrtko vrlo vješto upetljao , a na kraju mu se grad Kotor ponudio,što je Tvrtko obilato prihvatio
-1382 g   dovršena izgradnja grada Sveti Stefan (današnji Herceg Novi)
-1382 umro je ugarski kralj Lajoš,Tvrtko se vješto upetljao u dinastičke sukobe oko njegovog naslijednika.Namjera je bila da se proširi na područje Dalmacije,na što je svakako imao pravo kao potomak Šubića (majka Jelena Šubić).
-1383 g savez sa vranskim priorem Ivanom Paližnom
-1387 osvajanje grada Klisa , a potom i Ostrovice odakle je mogao da ugrožava Split i Zadar .
-1388 g Tvrtko napada i pustoši dalmatinske gradove ,koji protiv njega sklapaju savez .
-27 avgusta 1388  vojvoda kralja Tvrtka I ,Vlatko Vuković je porazio Turke kod Bileće
-januar 1389 g Tvrtko je porazio savez dalmatinskih gradova , ali je njihovu konačnu predaju odložila Kosovska bitka
-1389 u Kosovskoj bitci,  po raspoloživim podacima , Tvrtko je svom prijatelju knezu Lazaru poslao najbolje što je imao ,20000 vojnika pod vođstvom vojvode Vlatka Vukovića
-ljeto 1390 dalmatinski gradovi ; Split,Šibenik, Skradin,ostrva Hvar, Brač i Korčula predaju se Tvrtku I Kotromaniću 
-10.7. 1390 u trogirskim beleškama pojavlju se  nova titula kralja Tvrtka  " kralj Raške,Bosne,Dalmacije,Hrvatske i Primorja
 

Kralj Tvrtko I Kotromanić je umro iznenada 17. marta 1391 g , u 52. godini, najvjerovatnije u Bobovcu.

1280px-Medieval_Bosnian_State_Expansion.
bottom of page