top of page

O Rusagu

Русаг ( mađarski - orszoghaz – parlament, sabor, stanak)

Rusag je udruženje koje se bavi istorijskom rekonstrukcijom, perioda srednjovjekovne Bosne pod vladavinom Tvrtka I Kotromanića i njegovih nasljednika.

 

Dolazimo iz Prijedora

Dolazimo iz Prijedora ali članove imamo i u drugim gradovima koji su okupljeni oko iste ideje, istorijske rekonstrukcije i prezentacije perioda srednjovjekovne Bosne. Ono što naše udruženje pokušava da oživi jeste da istoriju kroz narativni dio na što autentičniji način prezentuje našem društvu, sami izrađujemo opremu poput mačeva, strijela, verižnih košulja i slično trudimo se da što tačnije izradimo našu opremu kako bi ona izgledala kao orginal. 

TJIMK-Mostar-69.jpg
TJIMK-Visegrad-42.jpg

Inspirisani tradicijom

Inspirisani duhom viteške tradicije, ljudske čestitosti, pravednosti i dobrote zapisanih vijekovima unazad u viteški kodeks časti. Vođeni viteštvom koje prevazilazi geografske i dinastijske prepreke, podstaknuti istim vrijednostima nastojimo i u modernim vremenima oživljavati duh viteštva.

Dosljedni istoriji

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. 

DSC_0353 (1).JPG

Jer smo ponosni na ono što jesmo

Godišnji izvještaj za 2021. godinu

Godišnji izvješaj z 2021. godinu

GODIŠNJI
IZVJEŠTAJI

Godišnji izvještaj za 2022. godinu

bottom of page