top of page
stit-vukovici.jpg

Vukovići

Vlatko Vuković Kosača  bio je vojvoda i gospodar Huma i jedan od najboljih vojvoda kralja Tvrtka I.

Vlatko je vladao Humom u drugoj polovini 14. vijeka i na tom  mjestu je naslijedio oca, velikog vojvodu Vuka, a od bliske rodbine imao je brata Hranu, čiji ga je sin Sandalj kasnije naslijedio. Bio je jedan od osnivača aristokratske porodice Kosač koja je vladala tim područjima i najbolji vojskovođa kralja Stefana Tvrtka Prvog Kotromanića.

Kada su Turci, predvođeni pašom Lala Šahinom (koji je vodio Turke u Maričkoj bici), 1388. godine prodrli u Kraljevinu Bosnu, Vlatko im se suprotstavio 27. avgusta, nedaleko od Bileće, i pobijedio ih. Bitka je završena potpunim porazom Osmanlija, u boju se i sam Lala Šahin jedva spasio, dok su gubici u Vlatkovim  redovima bili neznatni.

Kao svjedok se spominje u povelji kralja Tvrtka od 10. aprila 1378. godine. Bio je jedan od povjerljivih ljudi  kralja Tvrtka i poslanik u pregovorima sa dalmatinskim gradovima i Dubrovnikom.

 

Bio je na čelu odreda koji je kralj Tvrtko poslao knezu Lazaru u boj na Kosovu, a oni su formirali levo krilo srpske vojske u Kosovskoj bici, koje je bilo na udaru Bajazita I. Vlatko je sa sobom ponio i top koji je dobio od svog susjeda dubrovačkog kneza, budući da je bio u dobrim odnosima s Dubrovačkom republikom, a taj top će kasnije biti jedino  topničko oružje u Kosovskoj bici.

U borbi je imao toliko uspjeha da je kralju Tvrtku u dva maha poslao vijest o hršćanskoj pobjedi. Po završetku borbi vratio se u Kraljevinu Bosnu donoseći sa sobom vijest o srpskoj pobjedi na osnovu koje je Tvrtko slao izvještaje o velikoj hršćanskoj pobjedi u čiju su slavu u Parizu zazvonila crkvena zvona. U jednom dubrovačkom spisu o Kosovskom boju stoji:

,,1389, 15. juna, na Vidovdan, u utorak, bila je bitka između Srba i turskog cara. Među Srbima bili su: Lazar, srpski kralj, Vuk Branković i Vlatko Vuković, vojvoda. I  bi velika pogibija i turska I srpska i malo ih se vratilo natrag; Car Murat ubijen bi, a i srpski kralj. Pobede nisu dobili ni Turci ni Srbi, jer je bila velika pogibija. Boj je bio na Kosovu polju.”

 

Umro je 1392. godine, a naslijedio ga je rođak Sandalj Hranić. Na njegovom grobu u blizini današnjeg sela Boljuni, nedaleko od Stoca u Hercegovini, nalazi se krst s natpisom s kraja 15. vijeka. Natpis glasi:

 

,,Ase leži dobri  junak  i čoek Vlatko Vuković”

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page