top of page
stit-zlatonosovici.jpg

Zlatonosovići

Porodica koja nije imala politički uticaj kao što su imale Kosače, Hrvatinići i Pavlovići. Imali su rang regionalnih velikaša. Bez obzira na to ipak su imali određenu ulogu u srednjovjekovnoj Bosni krajem XIV i u prvoj polovini XV vijeka.

Porodica je porijeklom sa prostora Usore. Navodi se da su držali posjede između Bosne i Drine, a kao glavna njihova tvrđava navodi se Srebrenik. Nose titule usorskih kneževa, mada se u kasnijim dokumentima navode i kao vojvode. Prvo pominjanje ove porodice nalazimo u drugoj polovini XIV vijeka, kada se pominje neimenovani član ove porodice za koga je bila udata ćerka Vukca Hrvatinića.

Najpoznatiji članovi ove porodice su braća Vlađ i Stefan za koje se zna da su učestovali u Kosovskom boju i da su zarobljeni od strane Osmanlija. Sva nastojanja, uz posredstvo Dubrovčana, da se oslobode ropstva nisu urodila plodom. Naročito su se za to zalagali njihovi rođaci Vukašin i Vukmir (od ove dvojice imamo značajnije informacije vezano za ovu porodicu).

Vukmir  se u izvorima 1400. godine pominje kao vojvoda, a njegov brat Vukašin godinu dana ranije kao knez. Zajedno sa kraljem Ostojom i Sandaljem Hranićem, spominju se kao učesnici zavjere u kojoj je ubijen vojvoda Pavle Radenović.

Trebalo je kao nagradu da dobiju rudnik Olovo, međutim, to se nije desilo. Godine 1420. izmirili su se sa Tvrtkom II Kotromanićem i omogućili mu da se vrati na vlast.

U njihovim gradovima Zvorniku na Drini i Kušlatu, Dubrovčani su imali svoje trgovačke kolonije.

1424. godine Vukmir je umro, a Vukašin je sa druge strane zbog bliskih veza sa srpskim despotima Stefanom i Đurađom Brankovičem napustio Tvrtka II.

1430. godine došlo je do sukoba sa Tvrtkom II i u toj bitci Vukašin je poginuo. Ovim događajem je ugašena loza Zlatonosovića.

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
bottom of page